Kuchnia regionalna opiera się w znacznym stopniu na daniach z ziemniaków. Niesłabnąca popularnością cieszy się zarówno wśród przyjezdnych jak i mieszkańców babka ziemniaczana i kiszka ziemniaczana. Są one dostępne w większości lokali gastronomicznych. Odrębnym, wciąż rozwijanym wątkiem kulinarnym jest kuchnia tatarska. Jedna z potraw, pierekaczewnik, za sprawą liderki kuchni tatarskiej, Dżenetty Bogdanowicz, została wpisana na listę na Listę produktów tradycyjnych  w województwie podlaskim i posiada status Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności– produktu prawnie chronionego w Unii Europejskiej.Charakterystycznych dań, będących efektem łączenia smaków Wschodu i Podlasia, można spróbować w Bohonikach (U Mahmeda), Kruszynianach (Tatarska Jurta, Zajazd Tatarski „Na końcu świata”), Supraślu (Przysmaki tatarskie).

Kolejnym produktem o niesłabnącej popularności jest ser koryciński – regionalny ser podpuszczkowy. Można go nabyć w niektórych sklepach spożywczych, jak i na lokalnych targach.

Klinek – biały serek o kształcie dłoni jest też regionalnym produktem z wielowiekową historią. ten swojski można zakupić na ryneczkach bezpośrednio od producentek.

Ciekawostką są tradycyjne wędliny: kindziuk i kumpiak – szczególnie polecane z małych rodzinnych masarni, gdzie unika się sztucznych dodatków i konserwantów (Pod Sokołem).